Torun Eriksen debuterte med albumet Glittercard på det renommerte selskapet Jazzland Recordings i 2003. Hun har siden den gang markert seg som en særegen stemme med et stadig voksende publikum på den norske og utenlandske musikkscenen.

 

Torun hadde sin musikalske oppvekst i gospelkor og der fikk hun utvikle seg som sanger og solist fra tidlig barndom. Soul og gospel-bakgrunnen blandet seg med jazzen først da hun begynte på musikklinja ved Skien Videregående skole. I møtet med The Real Book og standardlåtene åpnet det seg en ny verden. Lærer Roger Jeffs så Toruns talent og oppfordret henne til å skrive en engelsk tekst til hans melodi. Grunnlaget for en karriere som låtskriver var lagt.

 

Da hun i 1998 flyttet til Oslo og ble student ved Nordisk Institutt For Scene Og Studio (NISS) var hun allerede godt i gang med å komponere. Hun gjorde seg bemerket som soul- og popsanger i ulike coverband på flere av byens scener, men hennes eget materiale var ennå ukjent for omverdenen. På denne tiden hadde hun begynt å jobbe med bassist Kjetil Dalland, fortsatt i dag regnet som hennes nærmeste musikalske makker, og sammen med et par andre hadde de dannet et band og spilt inn en demo med tre av Toruns låter.

 

Bugge Wesseltoft fikk ved en tilfeldighet høre denne demoen. Han ble svært begeistret for låten «Glittercard» og tilbød Torun å gi ut plate på sitt selskap Jazzland Recordings. Hun samlet musikerne som siden har vært med på å prege lydbildet i musikken hennes, David Wallumrød (piano), Kjetil Dalland (bass), Torstein Lofthus (trommer) og Frøydis Grorud (fløyte/sax), og med Bugge Wesseltoft som produsent laget de albumet Glittercard. Platen ble internasjonalt lansert våren 2004.

 

I 2006 kom oppfølgeren «Prayers & Observations» , også denne produsert av Wesseltoft. April 2010 ble hennes tredje plate «Passage» sluppet, da med Anders Engen i produsentstolen og gitarist Kjetil Steensnæs som nytt tilskudd til et mer strengeorientert lydbilde. Så tok Torun en pause fra eget materiale. Hun fikk med seg den anerkjente svenske produsenten Tobias Fröberg (Ane Brun/Merit Hemmingson), og sammen med David Wallumrød (hammondorgel/piaon/synther), Audun Erlien (bass) og Ola Hultgren (trommer) ga hun i 2013 ut coveralbumet «Visits». Albumet viste oss nye musikalske sider hos Torun, men først og fremst minnet det oss på hvilken fortolker hun også er.


Toruns fire soloalbum, alle utgitt på Jazzland Rec, har fått svært god omtale i pressen og åpnet dørene til utlandet og et internasjonalt publikum. Særlig har tyskerne omfavnet musikken hennes, og hun har turnert Tyskland jevnlig siden debuten. 

 

Toruns låter har også blitt arrangert for kammerorkester, storband og kor. Samarbeidet med tyske Jazzchor Freiburg startet i 2007, og de har siden turnert med prosjektet i Japan, Korea, Tyskland og Frankrike. Deres versjon av «In Person» (Glittercard 2003) er å finne på korets album A Cappella fra 2010.

 

Som tekstforfatter har Torun skrevet på engelsk helt fram til november 2010. Da ga hun og Frøydis Grorud ut juleplata Sanger Om Glede Og Fred (Jazzland Rec). Her finnes Toruns første låt med norsk tekst «Vente på Jul», samt «Elv» som er hennes oversettelse av Joni Mitchells «River».


Torun samarbeider stadig med andre artister. For tiden har hun et nystartet duoprosjekt med den tyske ECM-artisten Julia Hülsmann (pianist og komponist), og de siste to årene har det vært omfattende turnering i Tyskland og Polen med gitaristen Susan Weinert og albumet Fjord, der Torun har skrevet flere av tekstene. 


26. august i år slippes Toruns femte soloplate «Grand White Silk» på Jazzland Rec. Denne gangen er alle låter igjen signert Eriksen, som også har produsert albumet sammen med bassist Kjetil Dalland.


All Material copyright © Torun Eriksen
Velg ditt språk